EMDR bij Revision Counselling, ook voor jou!

Jaren geleden woonde ik in Amsterdam in een appartement. Ik werd ’s nachts wakker van geluid bij mijn voordeur. Ik ging uit mijn bed en keek door het spionnetje bij mijn deur. Daar zag ik een man staan die probeerde bij mij in te breken! Ik heb geschreeuwd en de man ging er vandoor. Ik heb daarna de politie gebeld en die kwam al snel. Maar de man was door mijn geschreeuw natuurlijk allang vertrokken. Daarna heb ik wekenlang lege flessen, een keukentrapje etc. voor mijn deur gezet, zodat ik zeker weten wakker zou worden als het iemand zou lukken om bij mij binnen te komen. Bij mij werd de angst dat er iemand bij mij zou inbreken en daadwerkelijk binnen zou komen steeds minder, er stonden steeds minder spullen voor mijn deur en uiteindelijk niks meer. Als deze angst gebleven was, had EMDR mij waarschijnlijk kunnen helpen om mij weer veiliger te laten voelen.

Als je iets ergs meemaakt hoef je er later geen last van te hebben, maar het kan ook zijn dat je het niet helemaal kan verwerken. Als je verwerking niet helemaal goed is gelukt, kan dat problemen opleveren in het hier en nu. Je ervaart bijvoorbeeld angst, je kan veel piekeren, herbelevingen ervaren of slaapproblemen hebben. Ook kan het zijn dat je situaties vermijdt, omdat je er bijvoorbeeld angstig van wordt.

Als hetgeen wat je hebt meegemaakt de klachten in het hier en nu veroorzaken, kan EMDR waarschijnlijk een uitkomst bieden. Bepaalde situaties of triggers kunnen je laten denken aan de traumatische ervaring(en). Er is eigenlijk een geheugenbeeld ontstaan en dat beeld roept angst op. Eigenlijk ervaar je dus oude emoties in het hier en nu.

Een voorbeeld is als iemand getuige is geweest van een ernstig ongeval en daarna elke keer bij het horen van sirenes in de stress schiet en angstig wordt. Een ander voorbeeld is iemand die niet meer in de auto durft te rijden na een ongeval of een andere nare ervaring. Weer een ander voorbeeld is een slikfobie; dat is vaak het gevolg van een keer heel ernstig verslikken waarbij iemand doodsangsten heeft doorstaan. Of iemand die heel erg bang van honden is geworden na een (bijt)incident. Hier is oorzaak en gevolg heel duidelijk. Voor dit soort ervaringen kan je zeer zeker bij mij in de praktijk terecht!

Spinfobie of bijvoorbeeld hoogtevrees zijn vaak lastiger te duiden qua oorzaak en gevolg. Tegenwoordig is men er wel van overtuigd dat ook dit te behandelen is met EMDR. Het kan zijn dat er toch een speciale gebeurtenis is geweest waarna de klachten zijn ontstaan, of ineens veel erger zijn geworden. Als je aan die gebeurtenis denkt en je ervaart in het hier en nu spanning als je daar aan denkt, kan het ook zeker in aanmerking komen voor EMDR. Soms kan je je wel herinneren wanneer het ongeveer de eerste keer was dat je de angst hebt ervaren, maar roept het in het hier en nu geen emotionele reactie meer op. Misschien zijn er dan wel andere herinneringen die wel in het nu angst oproepen, dan kunnen we daar mee aan de slag. EMDR is dan dus nog steeds mogelijk.
Tegenwoordig is er nog een nieuwe invalshoek om angsten en fobieën te behandelen. Er wordt gekeken of er een ultiem schrikbeeld is, een (toekomst)beeld dat in het hier en nu veel emotionele lading heeft. Dan kan dat schrikbeeld als uitgangspunt genomen worden voor de EMDR behandeling.

Ook na een bevalling kan EMDR geschikt zijn. Het kan zijn dat je een traumatische of hele nare bevalling hebt gehad, maar ook kan het zijn dat er tijdens de bevalling iets ‘kleins’ is gebeurd. Iets dat voor je omgeving moeilijk te begrijpen is dat het traumatisch is, maar het kan toch veel impact op jou hebben gehad. EMDR kan hier ook zeker ingezet worden.

Soms is er iets bijna gebeurd, maar ging het nog net goed. Maar de angst om wat er had kunnen gebeuren, kunnen in het hier en nu nog heel veel spanning opleveren. Ook dan kan EMDR uitkomst bieden.

Vaak geven de traumatische gebeurtenissen iemand in het hier en nu, naast spanning ook negatieve gevoelens over zichzelf. Bijvoorbeeld ik ben machteloos, ik ben zwak etc. Deze gevoelens kunnen verminderen of verdwijnen door EMDR. Dus niet alleen de angst of het nare gevoel over wat er is gebeurd kan verminderen of verdwijnen, maar je kan daarna ook weer positiever naar je zelf kijken.

Kortom:
Wanneer er voldoende ondersteuning bestaat voor het idee dat eerdere gebeurtenis(sen) relevant zijn voor het ontstaan of voortduren van de klachten en er is nog sprake van negatief gevoel in het hier en nu met betrekking tot de herinnering aan de ingrijpende gebeurtenis(sen), dan kan EMDR een goede tool zijn. Met andere woorden is er sprake van een open of een genezen emotionele wond? EMDR kan ingezet worden om een open wond te genezen.

EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” en is een wetenschappelijk onderbouwde therapeutische behandelmethode. Letterlijk vertaald betekent het: “door oogbeweging opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenis(sen), deze lading verwerken van de emotionele reacties”. EMDR wordt sinds 1994 toegepast in Nederland. Bij EMDR wordt gebruikt gemaakt van snelle beurtelingse links en rechts stimulatie. Dat betekent dat je bijvoorbeeld klikjes op de oren (om en om) hoort, je een pen met je ogen moet volgen of zachte klopjes om en om op je knieën krijgt. Deze stimulatie zorgt ervoor dat er een versnelde verwerking in het brein plaatsvindt en waarbij er dan alsnog verwerking van je trauma of nare gebeurtenis plaats kan vinden. Mensen zijn vaak na een aantal sessies in staat hun leven verder op te pakken zonder gebukt te gaan onder de nare herinneringen.

Ben je benieuwd of EMDR wat voor jou kan zijn, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Deel dit blog!

Wat is je vraag?