Counselling?

Wanneer ik vertel dat ik Registercounsellor ben, is de reactie vaak: “Counsellor? Wat doe je dan”? Ik vertel dan vaak dat ik begeleiding bied aan mensen die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar hoe ziet dat er dan eigenlijk uit?

Bij counselling gaat het erom dat de cliënt centraal staat. Dus jouw beleving, jouw verhaal. Ieder verhaal, ieder persoon is uniek. Ik hanteer geen kant en klaar programma, maar ik luister naar wat jij nodig hebt. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar dat is niet mijn stijl. Je loopt ergens tegen aan, daar wil je van af, maar je weet even niet hoe. Dan kan ik helpen.

Fases
Je vertelt je verhaal en we gaan op zoek naar de vraag achter jouw vraag. Wat is er echt aan de hand, wat betekent dit voor jou? Ik hanteer daarbij de fases van Egan. Dit betekent dat in het begin kennismaken centraal staat. Ik probeer een zo compleet mogelijk beeld te verkrijgen over waar je tegen aan loopt en welk effect dit op jou heeft. Ik zal steeds meer vragen stellen om verbanden en patronen bloot te leggen. We gaan op zoek naar een nieuw perspectief. Daarna komen we in de fase waarbij we kijken naar het probleem achter je hulpvraag.

Als dit helder is gaan we aan de slag met wat je als client wilt gaan doen. De eerste fase is dus meer probleemgericht, maar de tweede fase is juist oplossingsgericht. Als het probleem helder is, gaan we doelen stellen. Wat ga je doen om tot verandering te komen.

Hoe je je doel(en) kan bereiken en wat je precies gaat doen staat dan centraal in de derde fase. Stapsgewijs werk je aan je doelen en ik begeleid je daarbij. Dus niet: Succes je weet wat er is en wat je moet doen, maar ook in deze fase sta ik naast je om je te begeleiden.

Simpel
Om het even heel simpel uit te leggen:
Je fietst naar je werk en het fietsen wordt steeds zwaarder. In de eerste fase onderzoeken we de band, die is zacht en we zien een spijker. Wat is er daarvoor gebeurd en wat is jouw aandeel daarbij? Je weet nu waardoor het komt dat het fietsen naar je werk zo moeilijk gaat. In de tweede fase kijken we naar hoe je dan nu op je werk komt. Want alleen maar weten hoe die spijker erin is gekomen, zorgt er niet voor dat je op je werk komt. Tijdens de derde fase onderneem je echt actie en zorg jij ervoor dat je op je werk komt en aan de slag kan gaan.

Trias
Deze begeleiding is gebaseerd op de Trias van Rogers: empathie, echtheid en onvoorwaardelijke acceptatie. Dit klinkt misschien vaag en/of ook weer zweverig. Dat is het niet. Het betekent in de praktijk gewoon dat jij jezelf kan zijn en dat je je niet anders hoeft voor te doen. Ik vind je niet raar, ik veroordeel jou niet. Het zorgt ervoor dat jij jouw proces op jouw tempo kan doorlopen.

Opleidingen
Vaak krijg ik ook de vraag welke opleiding ik daarvoor gevolgd heb. Ik heb hier niet ‘even’ een cursus voor gedaan. Ik heb een Master Psychologie en daarnaast de opleiding Counselling Psychologie afgerond. Dat is een opleiding op HBO-niveau (CPION erkend). Dit zorgt ervoor dat ik ingeschreven kan staan bij de beroepsvereniging en daarmee dus ook in aanmerking kom voor vergoede zorg. Verder moet ik elk jaar nascholing, intervisie en supervisie volgen om ingeschreven te kunnen blijven bij de beroepsvereniging.

Deel dit blog!

Wat is je vraag?