Ontspannen echt belangrijk? Chronische stress is niet onschuldig

Hersenen
Stress heeft invloed op onze hersenen. Zolang je na stress genoeg ontspant hoeft dit niet erg te zijn. Is de balans echter weg en ervaar je langdurige stress en weinig ontspanning, dan blijft je gevaarsysteem aan staan. Je lichaam maakt te veel stofjes aan zoals cortisol en adrenaline en te weinig positieve stofjes zoals endorfine en oxytocine. Je lichaam herstelt niet goed; je bent minder scherp, je wordt sneller boos en slaapt slechter.

Klachten
Na een tijd zal je merken dat denkfuncties die aandacht, plannen en beslissen aansturen zullen verminderen. Je kan sneller afgeleid zijn en hebt eerder last van een slecht humeur. Ook lichamelijk klachten als hoofdpijn, spanning in nek en schouders, vermoeidheid en duizeligheid kunnen een gevolg zijn van een teveel aan stress. De lijst kunnen we nog aanvullen met prikkelbaarheid, laag zelfvertrouwen, angst en depressie. Ook kan er middelenmisbruik plaatsvinden om met de stress om te kunnen gaan. Wat natuurlijk geen oplossing is en uiteindelijk ervoor zal zorgen dat klachten alleen maar toenemen. Verder verzwakt je immuunsysteem door langdurige stress, bevordert het ontstekingen in je lichaam en het verhoogt het risico op hartziekten en diabetes (o.a. door verslechterde slaap).

Effect van ontspannen
Het zorgen voor ontspanning en het nemen van voldoende rust maakt dat jij je fitter voelt, dat je minder gespannen bent en dat je beter tegen de hectiek en stress van alledag opgewassen bent. Je werkt uiteindelijk efficiënter als je voldoende rustmomenten inbouwt en je zit beter in je vel.

Overspannen?
Hoe weet je nou of je voldoende rust en ontspanning hebt op een dag?
Er zijn verschillende signalen. Heb je wel eens het gevoel dat je overvraagd wordt, terwijl je het normaal wel aan kan? Voel je je vaker moe? Merk je dat ontspannen lastiger is geworden? Heb je een vol hoofd met allemaal dingen die nog gedaan moeten worden? Dan bestaat de kans dat bij jou de balans tussen stress en ontspanning de verkeerde kant op is geslagen. Daarnaast bestaan er ook een aantal (lichamelijke) signalen zoals hoofdpijn, drukkend gevoel op de borst, snel geïrriteerd zijn, slecht slapen, spierpijn en anders zijn gaan eten (meer/minder). Dit kunnen ook tekenen zijn van iets anders, dus ga bij twijfel zeker naar de huisarts!!

Soms kan het zo zijn dat je leven enorm hectisch is en dat het moeilijk is om te ontspannen. Dit is dus wel heel erg belangrijk! Alleen al vijf minuten per dag kan een positief effect hebben. Kan jij je lastig ontspannen of heb je hier te weinig aandacht voor? Lees dan mijn e-book; Stress en Ontspannen, 8 tips om stress de baas te zijn. Heb je meer begeleiding nodig? Je kan natuurlijk ook een afspraak met mij (of een andere professional) maken.

Deel dit blog!

Wat is je vraag?