Goede voornemens alweer in de prullenbak?

Het jaar 2023 is alweer even onderweg. Misschien ben je dit jaar wel met een aantal goede voornemens begonnen. Het kan zijn dat je hier goed mee bezig bent, maar het kan maar zo zijn dat je het lastig vindt om het vol te houden. Misschien liggen de goede voornemens zelfs al in de prullenbak.

Een groot gedeelte van ons heeft moeite om zijn goede voornemens ook vol te houden en echt uit te voeren. We kunnen ons gaan focussen op hoe het komt dat het niet lukt, maar beter is om eens te bekijken hoe het wel kan slagen. Het betekent gelukkig niet dat als je goede voornemens nog niet gelukt zijn, dat dit nooit gebeurt. Met goede voornemens kan je altijd beginnen, ook als het nieuwe jaar al even onderweg is.

Hoe hou je het vol? Hoe krijg je echte verandering?
Alleen maar tobben over waarom het niet gelukt is, zal je niet verder helpen. Alleen maar postieve gedachten ook niet. Wat dan wel? De WOOP-methode van Oettinger zorgt ervoor dat je in stappen je goede voornemens helder voor ogen krijgt en weet je wat je moet doen om deze te realiseren. In het kort: eerst voorstellen wat je wil bereiken; je fantasie. Dan kijken naar de positieve uitkomsten van je doel en vervolgens tijd besteden aan de eventuele obstakels. Daarna maak je een implementatieplan; wat ga je precies doen, wanneer, waar, hoe en met wie.

Stappenplan
1. Het goede voornemen
Beschrijf je goede voornemen zo concreet mogelijk. Dus niet ‘ik wil gelukkig worden’, maar ‘de dag vaker afsluiten met een tevreden gevoel’. Om ervoor te zorgen dat het een grote kans van slagen heeft, is het belangrijk dat het een doel is die jijzelf wilt bereiken. Niet een doel dat door een ander is ingefluisterd, of dat je het wil doen omdat je denkt dat het zo hoort. Een doel dat voor jou persoonlijk belangrijk is. Naast dat het goede voornemen voor jou aantrekkelijk is, is haalbaarheid belangrijk. ‘Nooit meer snoepen’ is waarschijnlijk geen haalbaar voornemen, de kans op gevoel van falen is dan erg groot. Een haalbare uitdagende wens kan bijvoorbeeld zijn ‘een nieuwe baan’, ‘weer in mijn lievelingsjurk passen’, ‘een 5km run uitlopen’.
2. De uitkomst
Het goede voornemen duidelijk voor ogen? Probeer dan eens voor te stellen hoe dat er uit ziet, wat levert dit je allemaal op? Welke positieve opbrengsten zijn er? Wat verandert er ten goede wanneer die nieuwe baan jou hebt gekregen of wanneer je weer in die jurk past? Leg de nadruk op de fijne gevoelens die daarbij horen. Je mag bij deze stap echt even je fantasie de vrije loop oplaten. Hoe uitgebreider de droom, hoe sterker je gevoel en dat zorgt weer voor een grotere motivatie.

Obstakels
Na fijn gedroomd te hebben, zetten we beide voeten weer op de grond. Er zijn redenen waarom het lastig is, dingen die het moeilijk maken. Dat is ook heel normaal. Wat hindert jou nou het meest bij het realiseren van jouw droom? Hoe komt het dat het nog niet gelukt is? Denk rustig na over wat het maakt dat het moeilijk is, denk terug aan eerdere momenten waarop het lastig was. Waardoor precies lukte het niet? Waar was je, hoe voelde jij je, wie was er bij je, wat deed je? Vraag door bij jezelf, neem niet genoegen met een kort antwoord als ‘ik had geen zin’. Uitkomsten zouden kunnen zijn: ‘in de avond heb ik te weinig energie om aan de slag te gaan’, ‘mijn mobiel haalt mij uit mijn concentratie’, of ‘ik vind het eng om die verandering aan te gaan’.

Plan
Nu je weet wat je obstakels zijn kan je aan de slag met je implementatieplan, ook wel het als-dan-plan genoemd. Maak voor jezelf duidelijk hoe je het wil gaan aanpakken. Heb je daar iemand voor nodig? Wanneer ga je het doen? Een voorbeeld van een als-dan-plan is: als ik op de bank wil zitten Netflixxen, dan trek ik nadat ik de kinderen op bed heb gedaan mijn sportkleren aan en ga dan hardlopen, ‘als ik op de bank wil hangen, dan app ik mijn vriendin om samen te gaan sporten’. Of ‘als ik merk dat ik gestrest raak, dan doe ik mijn ontspanningsoefening.

Een positieve persoonlijkheidsverandering vergroot altijd je gevoel van welzijn. Mocht je het nou lastig vinden om dit alleen te doen, schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen. Wellicht kan ik je helpen om je doelen duidelijk te krijgen en te realiseren.

Deel dit blog!

Wat is je vraag?