Koop je uit je dip; Blue Monday

De meest deprimerende dag van het jaar? De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht Blue Monday. Hij had een formule bedacht waarmee hij had uitgerekend dat de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar moet zijn. Op deze dag zouden mensen het meest treurig, verdrietig en teneergeslagen zijn.

Maar wat blijkt?! Er is helemaal geen wetenschappelijk bewijs dat deze maandag ook de meest deprimerende dag van het jaar is. Maar ondernemers weten hier wel goed raad mee! In de Volkskrant van vandaag (16 januari 2023) staat een mooi artikel over dat markteers de dag met succes aangrijpen. Een aantal voorbeelden: ‘De enige manier om Blue Monday door te komen is voor ruim van de helft van de Nederlanders te gaan sporten.’ Degene die dit heeft geplaatst is een fitnessbedrijf die onderzoek deed onder zijn eigen leden. Niet echt representatief. Een ander voorbeeld: ‘Maak een lekkere lunch klaar’ is het advies op een website met daarbij een link naar een elektrische lunchbox.

De dag is in opdracht van een Brits reisbureau bedacht door reclamemakers om meer reizen te verkopen in januari. Al snel na de bekendmaking van deze Blue Monday werd bekend dat dit niet viel te berekenen. Toch sloeg het aan.

Laat je niet aanpraten dat het vandaag de slechtste dag van het jaar is. Dat betekent niet dat er geen mensen zijn die het zwaar hebben, waarmee het niet goed gaat. Maar niet omdat het vandaag de derde maandag van het jaar is.

Ik maak wel gebruik van deze Blue Monday om aan te kondigen dat ik mijn aanvullende studie Counselling Psychologie pas geleden heb afgerond met een dikke 8 en dat binnenkort mijn nieuwe website voor mijn praktijk online komt!

Deel dit blog!

Wat is je vraag?